Licht Verstandelijke Beperking (LVB) - Open inschrijving

Licht Verstandelijke Beperking (LVB) - Open inschrijving

Een licht verstandelijke beperking (LVB) is aan de buitenkant (vaak) niet zichtbaar. Daarnaast zijn veel mensen met een licht verstandelijke beperking verbaal goed onderlegd en meester in het verbergen en overcompenseren van hun beperking. Met als gevolg dat mensen met een licht verstandelijke beperking vaak niet als dusdanig worden herkend. Het niet herkennen van een licht verstandelijke beperking leidt dan vervolgens weer tot allerlei andere problemen zoals:

-          Niet komen opdagen voor een afspraak
-          Gemaakte afspraken niet nakomen
-          Snel boos worden of zelfoverschatting
-          Vastlopen in een dagelijkse handeling
-          Schulden en/of verslavingen

Om dit voor te zijn en ondersteuning te bieden, om samen te werken en elkaar beter te begrijpen, laat MEE je kennismaken met deze wereld en ervaren wat het is om hiermee te leven. Daarom bieden wij op het gebied van een licht verstandelijke beperking een geaccrediteerd programma bestaande uit de volgende twee modules aan:

Module 1: LVB Belevings Circuit

Tijdens het belevingscircuit ervaart de deelnemer aan den lijve hoe het is om je staande te moeten houden met een licht verstandelijke beperking in onze huidige maatschappij. Door middel van belevingsopdrachten gaat de deelnemer zelf beleven en inzien hoe (onnodig) ingewikkeld onze maatschappij soms is voor mensen met een licht verstandelijke beperking en welke emoties dit kan oproepen. De ervaring die men hiermee opdoet leidt tot begrip, inzichten en praktische handvatten in het omgaan en communiceren met mensen met een licht verstandelijke beperking.

 Deelnemers ervaren:

  • Waar mensen met een licht verstandelijke beperking tegenaan kunnen lopen in onze (complexe) maatschappij.
  • Wat onduidelijke communicatie met je kan doen.
  • Hoe frustrerend het kan zijn als de wereld om je heen te ingewikkeld is.
  • Hoe je je communicatie met mensen met een LVB eenvoudiger en makkelijker kunt maken.

Module 2: Herkennen van en optimaal weten omgaan met een licht verstandelijke beperking

Deze workshop gaat dieper in op de theorie die verbonden is aan een licht verstandelijke beperking en gaat vanuit dat kader, door middel van diverse interactieve werkvormen, meer de diepte in. Tijdens deze workshop staat het verdiepen van kennis en vaardigheden, vanuit verschillende theoretische achtergronden, centraal en sluit daarmee naadloos aan op de workshop LVB Belevings Circuit waarin meer het ervaringsgericht leren centraal staat.

De workshop Herkennen van en optimaal weten omgaan met een licht verstandelijke beperking geeft antwoord op de volgende leervragen:

Wat is een (licht) verstandelijke beperking?
Hoe herken ik een (licht) verstandelijke beperking?
Wat zijn mogelijke gevolgen van het niet herkennen of het overschatten van mensen met een (licht) verstandelijke beperking?
Hoe kan ik zo goed mogelijk omgaan en communiceren met iemand met een (licht) verstandelijke beperking?

Praktische tips op concrete vragen uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

 

Modulaire opbouw
De twee modules vormen samen het complete programma op het gebied van een licht verstandelijke beperking. Beide workshops zijn tevens op zichzelf staande programma’s die ook los van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Voor een complete leerbeleving en optimaal resultaat, adviseren wij module 1 en 2 aaneengesloten af te nemen.

Voor wie?
Dit programma is voor iedereen die vanuit zijn beroep of vrijwilligerswerk te maken heeft met kinderen en/of volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Denk hierbij aan:

Professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn bij dienstverlenende landelijke en gemeentelijke overheden: zorg en welzijn, sociale wijkteams, schuldhulpverlening, uitkeringsinstantie en publieke zaken. Tevens is dit programma ook zeer geschikt wanneer men werkzaam is binnen het onderwijs, bij woningcorporaties, politie en justitie.

Accreditatie
Dit programma is geaccrediteerd bij Registerplein en SKJ. Deelnemers kunnen 3 opleidingspunten krijgen per module.

Trainers
MEE West-Brabant werkt uitsluitend met ervaren en gecertificeerde trainers die ruimschoots ervaring hebben opgedaan in de praktijk.

Investering
De investering bedraagt 97,- per module per deelnemer. Bij gelijktijdig afnemen van module 1 en 2 hanteren we een totaalprijs van 185,- per deelnemer.

 

Data

Groep 2: 
20-06-2019 Herkennen van en optimaal weten omgaan met een licht verstandelijke beperking (LVB2)

Groep 3:
03-10-2019 LVB Belevings Circuit (LVB1)
07-11-2019 Herkennen van en optimaal weten omgaan met een licht verstandelijke beperking (LVB2)

Tijd
LVB 1: 9:00 uur - 12:30 uur
LVB 2: 9:00 uur - 13:00 uur

Locatie
MEE West-Brabant, Heerbaan 100, 4817 NL Breda.

Deelnemen?
Wil je deelnemen aan dit programma? Schrijf je dan nu in

Groep 1: Meld je hier aan. 
Groep 2: Meld je hier aan. 
Groep 3: Meld je hier aan. 

Je krijgt na aanmelding een ontvangstbevestiging.

 Wil je liever een op maat gemaakte opleiding in-company die aansluit op jouw doelstellingen? Klik hier voor ons aanbod.